Babypaté Tricolore
Det bloggas inte så flitigt nu för tiden. Livet tar sin tid. Men lite recept kan jag ju kasta in då jag kommer på någonting bra. Min mor gjorde ibland under tiden jag bodde hemma grönsakspaté med tre färger. Tänkte att den kanske skulle kunna vara något för bäbyn. But NO :( Ett lager spenat bland annat. Funderade då ut egen kombination med moderns recept som grund.Smakerna Blomkål, Morot och Broccoli = Bra bäbysmaker. Blomkålslager- Ta av buketterna från ett huvud blomkål. Koka dessa mjuka i osalt vatten. Mixa sedan till en slät puré. Tillsätt 2dl grädde och småkoka tills vätskan kokat in. Låt svalna. Tillsätt 3 hela ägg och blanda ihop.Morotslager- Koka fem morötter tillsammans med en halv gullök och 1-2 klyftor vitlök. När grönsakerna är mjuka häll av vattnet och tillsätt 1 msk osalt smör och mixa. Låt svalna. Tillsätt 3 hela ägg och cirka 1 msk paprikapulver, alternativt paprikapulver och anchochilipulver. Blanda ihop.Broccolilager- Koka dom små buketterna från en hel broccolibukett. Koka dessa mjuka häll av vattnet och mixa sedan. Låt svalna, tillsätt 2 hela ägg, lite riven muskotnöt samt lite vitpeppar. Blanda ihop.Montera i valda formar. Jag använder barnmatsburkens formar varpå jag fryser patéerna på en gång de är gräddade (blir lätt att trycka ut dom sedan). Annars smörj formar eller montera med bakplåtspapper. Montera i den färgordning du vill. Ställ på nedersta falsen i ugnen i vattenbad, detta på 250 grader. Mina patéer gräddade jag i 1 timma, men de är ju ganska små. Franskaform för skivor 2 timmar. Låt sedan sätta sig 5-10 minuter efter att dom är utplockade ur ugnen. Färdigt!Servera med kokt potatis och gräddfil alternativt en örtagårdssås eller pepparrotssås som är gräddfilsbaserad.
Holmön i mitt hjärta
Ganska ofta sitter jag och saknar mig tillbaka till Homön. Som många kanske vet så är jag född och uppvuxen där. Att bo där under skoltiden resulterade i mycket, så som pendling, inakordering, isolering. Men var av och till den bästa platsen på jorden. Mina föräldrar flyttade därifrån då jag var 19 och således så försvann all min biologiska rotning på ön eftersom vi var dit flyttade.
Jag har en tomt där ute men den ligger precis bredvid mitt barndomshem. Vem vill ha en stuga bredvid hemmet som man vuxit upp i? I så fall så vill man ju ha barndomhemmet. Dock ett mycket vackert område, vid pirhålet och skogen blott bara bakom husknuten, likaså höjder av strandberget.
Helt ärligt så känner jag en sorg inombords över att jag inte är där ute mera. Men vad ska jag göra? och vars ska jag bo? Hyra boende? Bo hos vänner? Tiderna förändras och jag vill visa min dotter stället där jag växte upp, ön som innehar de flesta av mina barndomsminnen.
(Bild lånad från holmon.com) valborg 2001, stranden.
Holmön ta dig an mig igen!
Bäbykexfredag
Ensam hemma (bortsett från bäbyn som sover). Helg, fredag. Hmmm. Ähh baka bäbyhavrekex efter receptet på Barnmatsburken.se
Havrekex
50-80 stycken beroende på storlek
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
6 dl havregryn (ej snabb)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
ev 1 msk socker (1 msk är ca 14 g vilket ger ungefär 0,2 g per kex beroende på antal)
Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp havregrynen i en skål.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till blandningen blir het.
Häll den heta blandningen över havregrynen. Rör om och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg.
Kavla ut hälften av degen i taget ganska tunt och nagga lätt med en gaffel.
Ta ut runda kex eller skär i fyrkanter. Med en kexdiameter på 3 cm blir det ca 80 stycken kex.
Grädda kexen mitt i ugnen ca 8 minuter.
Tips! Smaksätt ena deghalvan med t ex 2 tsk kanel eller annan god krydda.
Bakade hälften neutrala och hälten med kanel. Uteslöt sockret och tog bara ett kryddmått med salt, samt att jag valde osaltat smör.
Tada! Omväxling i banan och smörgåsrånsträsket. Riktigt spröda kex som bara faller sönder i munnen.
Nu luta sig tillbaka i soffan.
På väg till solen
Tänker aldrig så mycket på mellandagsrean, men i år så åkte familjen en sväng till Elgiganten i jakt efter en vattentät kamera. Kom där ifrån en kamera rikare. Det vi var ute efter var en resekamera som tål vatten och stötar. Nu mera är vi stolta ägare av en Nikon Coolpix s30.
Varför nu detta? Jo det är så här att efter föräldraledighet, 10 månaders amning, storhelger, arbete, besök och måsten så kan det kännas härligt med en liten brejk. Så mycket snart åker vi i familjen på en halvpensionssemester till Tala bay i Jordanien. Visserligen bara en vecka, men lillans första solsemester. En start på att upptäcka den stora vida världen. 4 stjärnigt hotell, barn faciliteter, pooler, hotellstrand mot röda havet. Jag tycker att vi förtjänar detta! Bara mysa med familjen.
Någon som har några ovärderliga tips gällande att resa med barn?
Kokoskyckling från Siam
Som sig bör storkoken till Bäbyn fortsätter. Idag satte jag nävarna i ett Thaikycklingprojekt. Lite sting av ingefära, syrligheten från lime och en krämig kokosmjölk och denna kan nog bli en hit.
2 Kycklingbröstfiléer
2 Stora morötter
1 Palsternacka
1 Bukett broccoli
3 Vitlöksklyftor
ca 5 cm ingefära
1 Strå citrongräs
1 Burk kokosmjölk
1 Lime
4-5 Msk Rapsolja
4.5 dl Basmati eller yasminris
Vatten till kokning
Ta fram en stor kastrull och lägg däri kycklingen, citrongräset, rotfrukterna (skalade), ingefäran (uppskuren i små kuber eller riven), vitlöksklyforna (skalade och delade). Tillsätt vatten, men följ den gyllene regeln! Täck aldrig livsmedlen med vatten, halvvägs upp räcker. Kortar koktiden och näringsämnen bibehålls bättre. Pressa över en halv lime efter att ha rullat den mjuk i skalet. Koka. Medans kycklingen kokar så gör ris efter kokanvisningar på risförpackningen, men uteslut salt. I detta reseptet är risvolymen den lagade volymen.
När kycklingen börjar närma sig att vara genomlagad och morötterna endast har en liten touch al dente kvar, tillsätt tillskurna broccolibuketter. Koka vidare tills broccolin är färdig (läs, ej brun och sladdrig) och kycklingen är genomkokt.
Lägg livsmedlen från grytan i en mixer, så även kryddorna, men uteslut vattnet. Citrongräset kastas. Mixa samtidigt som du tillsätter kokosmjölk och fortsätt till lagom konsistens. Pressa ner den andra limehalvan, tillsätt rapsoljan och riset och rör runt. Riset kan mixas ner om man vill ha en mer puréartad måltid.
Thats it!
Jodu bäbyn hoppas det smakar :)
Ibland är det enklaste gott nog!
För er som tror att vi bara äter Tibetansk Thenthuk och dylikt...Ibland duger Bullens alldeles utmärkt!
Jorden har förlorat två goda människor
Förra året var ett år då var och varannan fick barn, livets år. Folk blev föräldrar till höger och vänster och var dom redan föräldrar så fick dom ett andra eller ett tredje barn. Detta året verkar tyvärr inte bli så! En vecka in i januari och redan har två genomgoda människor jag kände hunnit lämna jordelivet för någonting större, någonting bättre. Förvisso båda hade hunnit uppleva glädjen av barnbarn, en hade rent av hunnit uppleva barnsbarnsbarn, men sorgen blir inte mindre för det. Man får intala sig själv att det var det bästa, skönt för dom att slippa smärta, få gå vidare.
För mig är det så otroligt svårt att sätta ord på sorg, ge orden till anhöriga. För vad jag än säger så blir det inte bättre. Men det är nog inte det som är meningen heller, huvudsaken är att man finns där för dom man bryr sig om. Om så bara för en kram eller en axel att gråta ut mot.
När det kommer till döden så tror jag på själavandring. Jag tror ej att själen försvinner i och med att kroppen dör. De avlidna vakar över sina nära och kära och det som en gång var en trygghet hos dem. Jag är i mig säker på att jag har (i min värld) några av världens finaste människor som vakar över mig och min familj. Jag är på samma sätt säker på att dessa två människor finns kvar och vakar över sina nära och kära. Vila i frid.
Elsa 1921-2013 †
Johan 1947-2013 †
Farmen
Glöm nu inte för allt i världen att se på Farmen imorgon! Är God bekant med en av deltagarna där "Janikke Taflin" och kommer självklart att heja på henne.
(Bild lånad från tv4:s hemsida)
Heja!
Mammans mumsiga lax
Lagade här om dagen lite laxgryta till barnet. Syrlig, smakrik och med mycket grönsaker.200g Lax3 Morötter1/2 Blomkålshuvud15cm Purjolök1 Citron1 PalsternackaDillPeppar1 dl Cremefraishe50g Osaltat smörReceptet börjar med att fisk och grönsaker skalas och preppas. Lax, morötter, blomkål, purjolök, saften av 1/2 citron, palsternacka lägges i en kastrull. Tillsätt vatten så att det går ungefär halvvägs upp efter råvarorna. Koka försiktigt tills laxen är färdig och morötterna är mjuka men lite al dente.Med hålslev plocka upp råvarorna och lägg i mixer. Mixa och tillsätt kokvatten tills anrättningen har lagom konsistens. Tillsätt dill, peppar, smör, Cremefraishe och saften av den andra citronhalvan. Blanda ihop med mixer eller förhand. Färdigt! Förvara på det sättet du föredrar. Själv fryser jag in i barnmatsburkens formar.Tänkt till kokt potatis eller pasta.Här serverat med krossade makaroner. Brukar annars med fördel ta risoni till bäbyn.
Barnets Gardiner! Men hur?
Börjar bli dags att städa ut stora delar av julen och ska således byta gardiner i läggan, så även i bäbyns rum. Bara ett litet problem, jag har inga gardiner till hennes rum. Ska sy några snygga själv! Vet ej vilken modell! Vilken modell på gardiner är snyggast och mest praktiska i en ettårings rum? Hellånga känns som lianvarning.
Och sedan tyget, vilket tyg ska man ha? Har kikat på dessa två godingar som går för under ynka hunkan per meter.
Men det tyget som är absolut finast av alla är detta "Almedhals kombatanterna".
Bara en liten sten i skon, Priset! 319kr/m. Lite väl dyrt eller?
Ära vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden! Ge mig lite tyg (en si sådär 3m, eller en snuskigt massa pengar så att man kan okynnesköpa lite "Almedhals kombatanter")