Lantlig Fransk Kycklinggryta

Ni får ursäkta att jag kanske inte bloggar dagligen. Haft lite annat på schemat och att mobilblogga har jag insett inte är min grej. Tiden har gått åt till visit hos min bror i inlandet, julmarknad i saxnäs, snöiga promenader i Vilhelmina kyrkby, adventsstäd, bakning och adventspyssel. Självfallet så har den mesta av tiden spenderats med Isis. När kvällarna har fallit sig på och barnet har somnat så har vi lutat oss tillbaka i soffan druckit lite glögg och lirat lite "Alice madness returns", riktigt skoj PS3-spel tycker jag.
 
Men för att inte vara sämre än innan så kommer här ett litet recept på en kycklingrätt till bäbis som jag gjorde igår.
Barnet är 8 månander och jag har således lämnat lite textur i rätten.
 
Lantlig fransk kycklinggryta
Vatten
3 Morötter
4 Jordärtskocker
10-15 cm purjolök
1 Gul lök
3 vitlöksklyftor
1 Röd spetsparika
1-2 dl fryst Ekomajs, eller färsk kolv.
4-5 kycklinglårfiléer
25-50g osaltat smör
Hirs kokt på 1.5 dl hirs och 3 dl vatten
Dragon
Timjan
Svart peppar
 
Skala och dela grönsaker och rotsaker. Ta fram en stor gryta och tillsätt delade morötter, delade jordärtskockor, delad gul lök, delat vitlök, delat purjolök. Tillsätt vatten så att det knappt täcker grönsakerna och krydda med örterna. Lägg kycklinglårfiléerna på toppen och lägg på ett lock. Låt småkoka tills kycklingen är lagad och morötterna ter sig mjuka, jag föredrar ju lite al dente. Tillsätt paprikan i grytan och låt den koka med bara 5-10 minuter, peppra. Under tiden koka Hirs enligt anvisningar på förpackningen, uteslut salt. Mixa majsen till den storleken på bitarna som ditt barn äter, Isis äter något mellanting mellan hela och puré.
Mixa innehållet i grytan, jag börjar med att mixa bitarna och tillsätter kokvattent allt eftersom för att se till att rätten inte blir för vattnig. Samma lika här så ser jag till att mixet inte blir allt för puréartat för texturens skull. Tillsätt smöret och se till att det smälter ned i rätten. Rör ned majsen och hirsen. Dela upp i barnmatsburkar, frysformar, barnmatsburkens frysformar, islådor vad som beroende på hur man gör det.
Jag blev riktigt nöjd med denna rätt. Hade noll inspiration när jag ställd mig vid spisen igår kväll, förväntade mig nå halvdant också blev det succé. Riktigt gott.
Dagens barnmatstips: Lagar man hemmagjord mat så döp den till något roligt än bara kycklinggryta, fisk med potatis eller nu vad det är. Blir lite roligare och piffigare då :)
Ex. Lantlig fransk kycklinggryta, Tropikpuck, Mormors champiniontorsk osv...


Vegetarisk korma för bäbis

Idag blev det storkok av vegetarisk korma åt bäbyn. Vi åt också korma men med större bitar, chili samt salt. Skriver ett recept på bäbyvarianten.

1/2 Blomkålshuvud
4 potatisar
2-3 morötter
1-2 dl gröna ärtor.
2 vitlöksklyftor
1/2 riven gul lök
1 tomat
3msk rapsolja
Kanelstång
1/2 tsk Senapsfrön
4 nejlikor
1 stjärnanis
2 lagerblad
1 söndersmulat curryblad
3 gröna kardemummakapslar
Malda mandlar och/ eller cashewnötter
1 Burk kokosmjölk
Hacka grönsakerna i den storleken som ditt barn klarar av ( kan mixas på slutet också). Tillsätt alla grönsakerna i en kastrull och tillsätt vatten så det är ungefär hälften upp efter grönsakerna. Peta ner kanelstång och lagerblad, stoppa hela kryddor i en teboll och smula ner limeblad. Koka tills grönsakerna blivit någorlunda mjuka. Ta upp blad, stång och boll. Tillsätt rapsolja. Tillsätt cirka 5msk nötmjöl och en burk kokosmjölk. koka ihop aningen mer. Servera med basmatiris.


Tror att det hade blivit bättre med en bit ingefära i. Detta var helt okej ändå och Bäbyn gillade det. Vi har valt denna rätt för vi vill introducera nötter i skydd av amningen.


Många portioner blev det!

Vilse i pannkakan

Idag blev det pannkakor till lunch, detta till samtliga familjemedlemmar. Gjorde en grundsmet med ägg, mjöl och mjölk och stekte därpå pannkakor till bäbyn. Bäbypannkakorna stektes på lågt gradtal med lite osalt smör inunder. Vi ville ju inte ha stekyta på bäbyns mat. Tre välskurna  pannkakor med adventsmums och grädde slank ned. Isis bara satt och hoppade på stolen, mer mer mer, kan själv och grädde i öronen.
Pannkaka blev en succé.
Medans det ena päronet (dvs. barnets far) matade barnet så stekte jag resterande smet efter tillsatt salt och socker. Stekte detta i riktigt smör och på högre gradantal så att det blev frasiga kanter. Avnjöt detta med grädde och hjortronsylt.
Okej! Gällande pannkakor, ja det är gott och så. Det finns dessutom inte en enda unge som tycker illa om pannkakor. Men är det mat? Jag tycker inte det! Jag kan äta det ibland för sakens skull men max 1-2 gånger per år. För visst är det ganska meningslöst och efterrättsaktigt?
 
Ikväll blir det galej för min del :) Eller galej och galej, Bio med E. Det känns verkligen superduperroligt. Det lilla roar småbarnsmamman/ mammorna.
Kastar in lite sommarnostalgi :)

Men äntligen :)




Adventsmums

Det lackar mot första advent och självfallet så ska Bäbyn få ta del av julens smaker. Kokade ikväll en kryddad fruktpuré med doft av julen.


Lingon, blåbär, osockrat äppelmos, riven ingefära och kanel (inget tillsatt vatten) fick puttra tills dofter och smaker hade satt sig.


Färdigputtrat tillsattes saften av en pressad apelsin samt en banan för sötma och konsistens. Detta mixades och vips så var det färdigt. Hoppas Bäbyn kan få lite adventsstämning av att äta detta :)

Bovetegröt med hallon

Tiden rusar förbi och Bäbyn fyllde igår åtta månader! Grattis och Hurra till Isis.

Kosten ändras lite med åldern och idag prövade vi bovetegröt för första gången. Lite grövre än tidigare grötsorter men mild och god.
Boveteflingor, palttunnbröd, nyponskalsmjöl, osaltat smör, en dutt kanel och vatten.


Detta serverades med en hallonpuré med äppelbas. dvs. osockrad hemkokt äppelmos mixat med söta härliga vildhallon.



Klart Bäbyn ska ha ett surdegsbröd!

Teknisk idiot som jag är, men försöker ändock att mobiluppdatera.

Bakade surdegsbröd idag! Ett surdegsbröd på vetesur och ett bröd som dessutom är lämpligt för bäbisar. Recept? Nä inte det. Jag höftade en här och en där.
Mjölk, ljummet vatten, en dutt torrjäst, vetesur och vetemjöl special tills degen antog en bra konsistens (fuktig men ej jätteklibbig). Röra för hand i cirka 10 minuter, jäsa under bakduk i 2 timmar, själpa upp i pappersbeklädd franskaform, jäsa ytterligare 1 timme och skjuts in i ugnen på 200grader. Inget vädrande och ånga då man INTE vill ha skorpa. Gräddade 40minuter. Nästa gång blir det dock 1 timme i ugnen. Maken tyckte Gott! Bäbyn får smaka imorgon :)







Hälften vore nog

Bloggen får ta den tid det tar! Finns för mycket annat just nu som är viktigare. Barn, make, jobb och inte minst mig själv och min väg till att bli frisk.
 
Har således opererat mig igen, tredje gången på 7 månader. Dom karvar och karvar....Frågan är finns det ett fint slut på denna saga? Hade nu senast en väldigt kliniskt kompentent operatör men oempatisk och avsaknad av social förmåga. Pratade med han på telefon några dagar innan operationen "Ja alltså det var jag som opererade dig förra gången och vet hur jobbigt det var! Jag sitter här och bekymmrar mig för torsdagen för det kommer inte bli lätt"...Så kan man väl inte säga till en patient? Men det gjorde han.
 
Skrev ett brev för att läkarna skulle förstå! Förstå att det finns en människa bakom detta året av ingrepp. Förstå att den enklaste vägen för mig är inte samma som för dem.
 
Detta tar lite tid för mig...Hantera, bearbeta, övervinna!
 

Ta mig förbi...

Livet är allt bra jävla orättvist...

Nu är nu

Ni får ursäkta! Det är aningen tungt just nu!

Håll tillgodo, är snart tillbaka!

Ethiopian Friday

Och dagens middag blev.....
Etiopiskt! Första gången vi prövade att laga det. Samarbete och voila...
I botten Injera (etiopisk surdegsbröd/ pannkaka), En röra med röda linser, färskost, en röra med gröna linser och en "grönsakspytt" med kål/ morötter och potatis som bas. Recept har vi googlat oss fram till, läst igenom. Berbere har vi självfallet köpt hem och Andreas har även lagat till en nit'ir qibe att steka i.
Då det är jag som är bakmästaren i vårat hem så föll självfallet injeralotten på mig. Men jag klagar inte, det är kul att baka. Injera är alltså en surdegspannkaka/ bröd med en svampliknande elastisk textur. Denna används som bröd för att skopa upp röror och grytor med.
Dag 1 blandade jag vatten, jäst, vetemjöl och kornmjöl. Kornmjölet går att få tag på lokalproducerat (ev. Torvsjö kvarnar), stenkvarnsmald (personligen tycker jag att det är mycket godare än det man köper i sin matvarubutik).
Dag 2-3 (vi tog dag 3) så tillsatte jag mer vatten, både kallt och kokande. Lät smeten vila, stekte och åt!
Injerarecpt från http://www.tasteline.com/recept/Injera__Etiopiskt_surdegsbrod_

Betyg på kalaset? Riktigt gott men blir nog några ändringar nästa gång, för vi ska äta detta en till gång minst det kan jag lova!

Florence och Maria, vad mer hinns med?

Jag är inte bara mamma jag är nattsyrra också! Saker och ting tar sin tid och då blir bloggandet lidande. Att jobba går över förväntan. Vimsigt första natten. Svåraste att hålla sig vaken och hjärtat som värker efter att få gosa in näsan i mjuk bebishud.
 
Dricker Friggs "Gröna Rooibos Karibiska te". Supergott passar perfekt som jobbte. En dutt honung och några tända ljus i fikarummet. Tankarna på att familjen inte är allt för långt bort, vi bor ju ändå ganska nära.
 
Ledig imorgon, styra iordning lite business innan vi ska slå på stort med middagen. Hemligt än så länge. Blir vegetariskt och vissa komponenter har pågått i tre dagar.

RSS 2.0