Kokoskyckling från Siam

Som sig bör storkoken till Bäbyn fortsätter. Idag satte jag nävarna i ett Thaikycklingprojekt. Lite sting av ingefära, syrligheten från lime och en krämig kokosmjölk och denna kan nog bli en hit.
2 Kycklingbröstfiléer
2 Stora morötter
1 Palsternacka
1 Bukett broccoli
3 Vitlöksklyftor
ca 5 cm ingefära
1 Strå citrongräs
1 Burk kokosmjölk
1 Lime
4-5 Msk Rapsolja
4.5 dl Basmati eller yasminris
Vatten till kokning
 
Ta fram en stor kastrull och lägg däri kycklingen, citrongräset, rotfrukterna (skalade), ingefäran (uppskuren i små kuber eller riven), vitlöksklyforna (skalade och delade). Tillsätt vatten, men följ den gyllene regeln! Täck aldrig livsmedlen med vatten, halvvägs upp räcker. Kortar koktiden och näringsämnen bibehålls bättre. Pressa över en halv lime efter att ha rullat den mjuk i skalet. Koka. Medans kycklingen kokar så gör ris efter kokanvisningar på risförpackningen, men uteslut salt. I detta reseptet är risvolymen den lagade volymen.
När kycklingen börjar närma sig att vara genomlagad och morötterna endast har en liten touch al dente kvar, tillsätt tillskurna broccolibuketter. Koka vidare tills broccolin är färdig (läs, ej brun och sladdrig) och kycklingen är genomkokt.
Lägg livsmedlen från grytan i en mixer, så även kryddorna, men uteslut vattnet. Citrongräset kastas. Mixa samtidigt som du tillsätter kokosmjölk och fortsätt till lagom konsistens. Pressa ner den andra limehalvan, tillsätt rapsoljan och riset och rör runt. Riset kan mixas ner om man vill ha en mer puréartad måltid.
Thats it!

Jodu bäbyn hoppas det smakar :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0