Bara för att detta ska finnas i mitt minne!
SEMLOR! 24 stycken
Tillagning:
1. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut jästen i lite kall mjölk. Rör ned ägg.
2. Smält smöret och häll i resten av mjölken i smöret. Häll mjölken och smöret över den utrörda jästen och rör ned salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget, och arbeta degen smidig och blank.
3. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek. (Ställ bunken dragfritt med en handduk över).
4. Arbeta upp degen igen i bunken och lägg den på bakbordet. Degen ska nu vara lös och lätt att rulla.
5. Rulla degen och skär i lika stora bitar, en för varje bulle. Forma till snygga bullar och lägg dem på en plåt och låt dem jäsa till dubbla storleken. Pensla bullarna med ägg.
6. Baka semlorna gyllenbruna i 250 grader i ungefär 8-9 minuter. När du lyfter dem ska de vara lätta.
7. Låt dem svalna innan du går vidare med fyllningen.
150 g | smör | |
0,5 l | mjölk | |
50 g | jäst | |
1 st | ägg | |
1 dl | strösocker, eller sirap | |
1 st | ägg till pensling | |
0,5 tsk | salt | |
1,4 l | vetemjöl |
Tillagning:
1. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut jästen i lite kall mjölk. Rör ned ägg.
2. Smält smöret och häll i resten av mjölken i smöret. Häll mjölken och smöret över den utrörda jästen och rör ned salt och socker. Tillsätt lite mjöl i taget, och arbeta degen smidig och blank.
3. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek. (Ställ bunken dragfritt med en handduk över).
4. Arbeta upp degen igen i bunken och lägg den på bakbordet. Degen ska nu vara lös och lätt att rulla.
5. Rulla degen och skär i lika stora bitar, en för varje bulle. Forma till snygga bullar och lägg dem på en plåt och låt dem jäsa till dubbla storleken. Pensla bullarna med ägg.
6. Baka semlorna gyllenbruna i 250 grader i ungefär 8-9 minuter. När du lyfter dem ska de vara lätta.
7. Låt dem svalna innan du går vidare med fyllningen.
Kommentarer
Trackback