Professions beserwiser

Det männsikan behöver för sin överlevnad är sömn, rörelse och mat. Människor köper sängar som Hästens, Dux, Hilding osv. för en bra sömn. Många av dessa sängar har goda garantier och de hjälper männikorna mot sömnproblem genom livet. För att få människan i dagens samhälle att röra på sig så öppnas allt fler gym åt höger och vänster, folk kastar ut pengar på bra gymkort på de bästa ställena, människor anmäler sig till maraton och diverse kors och tvärs lopp, detta kostar också enorma pengar för individen. Men någonting som verkligen gör mig besviken är att se människors matvanor! Mat är en så central del av livet, det får oss att fungera och det gör att vi skapar kontakter, men mat gör även mycket mer för oss. Hur kommer det då sig att dagens Svensson människa fyller sina dagar/magar med mammascans köttbullar med snabbmakaroner, färdig pytt i panna, fiskpinnar med kolhydratrikt tillbehör, minestrone på påse, oftast ganska menlös spagetti och köttfärssås? Varför festar folk till det med ugnsstekt fläskfile med ugns pommes och pås bearneise? Och varför bygger man festmåltider efter tidningsartiklar om hur man lagar fest mat till punkt och pricka?
Dessa frågot kanske är lätta för mig att ställa som är föd, uppvuxen och en i ledet av generationer som haft restauranggenen i arv. Men då allting annat ska vara så viktigt varför är detta inte det? Har människan tappat kontakten med sina smaklökar, eller kanske med sitt luktsinne? Kan inte matlagaren höfta längre och använda sin egna fantasi? Människor reser utomlands, äter gott, kommer hem och funderar på hur diverse rätter hade lagats, de glömmer eller så skriver de till Buffé eller allt om mat och frågar hur rätten ska lagas. Oftast blir det inte riktigt som orginalet är i hemlandet eller på restaurangen. Om jag faller för en rätt så försöker jag analysera smakerna en och en, känna lukterna och konsistenserna.
Men men människan gör som den vill, men jag tycker det är tråkigt att en tradition med hemlagad mat ska försvinna för gott.
Länge leve hemlagade kåldolmar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0