Guldlock

Den stora björnens morgonrock. Mellanbjörnens morgonrock och den lilla björnens morgonrock
 

Fenixbok

Ibland så läser jag. Oftast dagligen. Nu är det mest True Blood böckerna som intas en efter en. Jag är dessutom lite kass och orkar inte läsa böckerna på engelska, så är det!  Nu är det ju dock så att de svenska böckerna bara säljes från förlaget som ger ut dem på svenska, Fenixbok.
Senaste gången jag skulle beställa en True Bloodbok därifrån så gick beställningen online till som vanligt. So far so good, men veckorna gick och månaden och några veckor till och jag hade inte fårr någon bok. Mejlade således förlaget och sa att jag var besviken (abstinensen efter storyn växte såklart också). Dom bad då mig om ursäkt och sa att dom skulle ta om beställningen ånyo. Nu får man ha i åtanke att dom inte har världens snabbaste leveranstider, men boken den kom. 
Dagarna går och cirka en vecka efter så dimper det ner ett nytt paket från Fenixbok. Har då fått en bok gratis som plåster på såret för den första misslyckade beställningen. Det är service det. Tackar och bockar!

www.fenixbok.se
 
 

Förvirrande

GLAS
PLAST...eller?
GLASGLAS
eller...
PLASTGLAS
eller...
PLASTPLAST
 
KNEPIGT DET DÄR!?

 

 

 

Ruskvädersgröt

Kokade idag bäbisgröten på mitt förpreppade havrepulver som jag har ståendes i en burk bredvid spisen. Kryddade med lite kanel och kardemumma och avslutade med några klickar osockrat äppelmos. SUPERDUPERGOTT!
Bäbyn åt två portioner i all hast och mamman blev glad.
Havrepulver
Mortla 2 skivor palttunnbröd och häll ner i en matberedare.
Häll ner 1 msk nyponskalsmjöl i matberedaren.
Ös ner 3-4dl havregryn och kör tills allting har blivit ett pulver.
För ytterligare gluten tillsätt 1msk vetemjöl.
Förvara i en tätslutande burk.
Som sagt så kokade jag detta idag, 1msk grötpulver med 1dl vatten, 1krm kanel samt 1krm kardemumma. När gröten satt sig så rörde jag ner 1tsk osaltat smör och 2 msk osockrat äppelmos. Serverades som det var med en mugg vatten vid sidan av.

Grötpulvret kan varieras oändligt mycket! Naturellt, med kryddor (som ovan), med puré eller med frukt i...
Billigt och bra helt enkelt

Skördetider

Mycket bra dag! Har idag fått en hel kasse med äpplen från orten samt en halv kasse med trattkantareller. Nu blir det till att preppa halva natten. Äpplena ska det göras osockrad mos på, då det är bra som bas i desserter och fruktpuréer för bäbisar. Har även tänkt mig att prova på att göra torkade äppelringar.
Svamparna ska rensas och torkas.
Att få ha tillgång till sådana här ingredienser, det är livskvalitet det!
 

Driftig!

Har börjat med projektet göra barnvänligt och skapa mycket plats i hemmet. Mycket av vårat gamla "rat" har sålts på loppisar. För oss var det i alla fall sådant som låg i lådor på vinden, överflödiga saker, saker som aldrig mer skulle komma fram eller som vi aldrig igen skulle sätta på oss.
Har fortfarande en halv låda med grejer kvar, en cykel samt några möbler, men jag ger mig inte jag ska sälja grejerna! Kom och köp, kom och köp!
Sedan så har vi projektet gardiner på gång. För 2 år sedan då vi var i Indien så köpte jag saris 2 stycken. Dessa ska jag nu efter denna tiden ge mig på med sax och symaskin så kanske det blir något. Lovar att visa resultat. Har även lagt upp andra gardiner, tagit hand om sådant som inte var viktigt innan Isis kom till oss.
Lådor och skåp ska inom en vecka eller två barnsäkras och samtliga rum ska vi krypa efter listerna i. Måste se så det inte ligger några lösa sladdar och "sladdspikar".
Isis kryper inte ens ännu, men hon gör försök och vips så har hon tagit sig iväg. Bättre att fixa och göra hemmet barnsäkert innan det är för sent.

Fördelen är att vi får extra pengar i hushållskassan av att loppissälja våra gamla saker, vi får fint hemma och vi kan känna oss trygga med att låta vårat barn härja på bäst hon vill.


Och tids nog så kommer det största projektet. Att göra om matsalen till flickrum/ lekrum. Men var sak får ta sin tid, en sak i taget.

Undrar?

Dagens funderationer!
Varför har Njutblundsfågeln i trädtopparna kissjud mitt i allt kvitter?
Och ska våra obehagliga grannar sitta på balkongen året ut?

Thaigryta med kyckling

Gjorde här om dagen en Thaigryta med kyckling åt lillan. Ånkokade blomkål, morötter och kyckling tillsammans med vitlök. Blandade med arborioris, finriven ingefära och krämig kokosmjölk. Mixade allt och delade i frysformarna.
Vitlök, blomkål och morötter köptes på bondens marknad. Grytan fick en len fin smak som passar fint för bäbisar. 
Jag föredrar även att ångkoka ingredienserna då dom behåller fler näringsämnen. Nyttigt, billigt och bra!

Bisamråtta och klorin

För ungefär ett år sedan, medans jag var gravid så uppenbarades en stank i vårat badrum. Hade en bisamråtta sprungit in under badkaret och dött? Det var inte så! Inte en synlig bisam i alla fall. Under hela graviditeten så sprang jag in i badrummet flera gånger om dagen med klorinindränkta trasor och byttor med kokande vatten (inte samtidigt) som jag hällde ner i diverse brunnar och ivägflödes hål. Men lukten var kvar! Andreas kände ingenting?! Men karlar är karlar och aningen ouppmärksamma.
Nu ett år efter, ny höst och jag är INTE gravid men hör och häpna lukten har återkommit! Är det den osynliga bisamråttans barn som sprungit in under badkaret och dött? Jag har verkligen storstädat golvbrunnen och vattenlåset med klorin och stora skrubbtrasan men ingenting fungerar.
Ska jag kapitulera? och inse att jag så länge jag bor här måste bo i ett stankhål?
Den som lever får se...

Vackra giftiga och kladdiga nyttiga

Att hösten är här är ett faktum. Löven virvlar i luften, färgglada svampar ploppar upp ur marken och Luften känns sval och frisk. Efter en höstig morgonpromenad så fick lillan en tallrik skrädmjölsgröt med blandad fruktpuré.
Vad är skrädmjöl/ skrädmjölsgröt? Mjöl tillverkat av blötlagt, rostat havre. Naturligt rikt på Järn, proteiner and so on...Sjukt mycket bra grejer. Kokar 1msk mjöl med ½dl vatten. Häller i ½dl vatten till när det börjar tjockna för mycket. Tillsätter 1tsk osaltat smör och serverar med valfri fruktpuré. Nyttigt och gott för små magar!
Dagens fruktpuré blev Hallon, päron och banan. Superduperlätt att göra det med!

Sötebrödsdagar

Jag kan tycka att det är lite svårt att aktivera sig ibland med barnet. Vi hittar på saker mest hela dagarna, visst. Men att få prata med någon vuxen ibland och få lite avlastning kan vara skönt och det är ett måste. Idag gick således jag och lillan till hennes farmor, sopplunch och surr och busdag helt enkelt.  Verkar dock som att det kommit in patogener där och hoppas att dom verkligen inte kommer hit!

Väl hemma varför inte lyxa till det lite, man kan ta sötebrödsdagarna mitt i veckan i stället för lördag, helst om en eller båda i en relation arbetar obekväma arbetstider. Så för att stilla min och makens ofantligt stora hjortronabstinens så blev det frasvåfflor med hjortronsylt till middag. GOTT!
Som om det inte räckte så bakade jag Peanut butter cups efter kvällsdisken. Underbart smaskigt. 
Nu sjunka ner i soffan, tända ljus, äta mina kaloribomber och skölja ner dom med en kopp grönt äppelpajste.

 Recept "Peanut Butter Cups"
Choklad cirka 300g (jag blandade mjölkchoklad och mörk choklad)
Smält detta på vattenbad.
Häll ut choklad så att det täcker botten på en minimuffinsform eller ischokladform om du inte har minimuffins.
Pluppa i ungefär en tesked någorlunda tillplattat jordnötssmör på chokladen.
Häll resterande choklad över jordnötssmöret skjutsa in i kylen för att stelna och sedan är det bara att äta!


 

Det bästa halvåret!

Idag så blir mitt livs stora kärlek 6 månader, tänka sig ½år. Helt ofattbart hur fort tiden kan gå. Nu för tiden finns det 4300g och 18cm mer att älska.
Dagen i sig firas med att gunga (innan eventuellt regn kommer). Inviga fiskartröjan lillan fick av sin mormor och morfar. Just i detta nu så tycker mamman att bäbyn ska fundera på att förmiddags vila, det tycker dock inte bäbyn som vill fira dagen fullt ut!


Och bäst av allt, Lillan behöver inte ta några mera Niferexdroppar. Så skönt för henne och för oss andra här hemma!





 

Industrin mot hemmafrun!

Funderar en hel del över hur det kommer sig att vårdpersonal inom barnvården "Måste" tipsa om industrigröt/ välling för barnen. Ja visst dom är berikade med vitaminer och mineraler som ditt barn behöver, men även ingredienser som kan tyckas vara aningen överflödiga/ onödiga. En av beståndsdelarna i många av produkterna är palmolja! Då vi använder palmolja bidrar vi till att regnskog skövlas och detta utgör även ett hot mot orangutangerna http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-ett-hot-mot-regnskogen-och-orangutangen.
Jag kan ju säga att jag lever inte helt och hållet som jag lär. Som det ser ut nu så har vi valt att använda oss av industrivälling, men vi kokar våran egen gröt. Varför jag gör så? Det har nog en hel del med lathet att göra och en okunskap i vällingkok. Jag äter själv inte välling så har svårt att avgöra, när är vällingen bra. Någon som har något bra vällingrecept på lager?
Har alla mammor innan industriprodukterna gjort fel? Vad är fel med vanlig kostvetenskap och att med kunskap blanda mat som man vet vad den innehåller? Man kan faktist få i barnet järn, C-vitaminer, jod, kalcium m.m. med hemmakokade saker.
Jag känner mig provocerad av att industrierna med vården i ryggen skulle veta bättre än mig som mamma vad mitt barn behöver få i sig!

Och det där med välling...

Ikväll är kvällen då vi för första gången introducerar välling för Isis. Betyget blev okej och hon hann dricka ½ deciliter innan hon däckade. Vi gör så att Andreas får mata all flaskmatning än så länge, vill verkligen inte att någonting som jag gör ska konkurrera med amningen, än har jag tänkt hålla fast den.



Höstlyx

Idag kokade jag en väldigt billig lyxvara till frukost, nämligen blåbärsgröt. En gåva från skogen för oss som har sådan tur att ha fri tillgång till dessa bär. 
Med en bas på vatten och mannagryn fick en rejäl näve blåbär puttra på spisen, detta reddes av med vetemjöl. En tallrik plockades av till lillan, självklart salt och sockerfritt.
Tillsatte lite mera mannagryn och en liten gnutta socker, detta fick småkoka ett tag. Vips så hade jag och Andreas oss varsin tallrik med blåbärsgröt. 
Mycket gott tyckte hela familjen och lillans kräkningar har nu även fått en lite roligare färg! 

En helt ovanlig helg i september!

Har haft en liten bloggpaus i helgen på grund av flygande och flängande. Det är nämligen så att i fredags så packade jag in make och bäbis i bilen och körde norröver med första stoppet hos bäbyns mormor och morfar.
På ängen nedanför deras hus stod en älgko och iaktog oss.
Och min mor tyckte "att det bästa man har det sätter man på bordet".
Ekipaget drog sedan vidare, längre norrut. Först till Skellefteå sedan Träsket, närmare bestämt Finnträsket.
Men den egentliga anledningen till avfärden kom på lördagen. Min kusin Mia skulle giftas bort med sin Fredrik.     Ett kryddstarkt höstbröllop men de båda sa då ja!            
Många kära återseenden. Älskade kusiner jag allt för sällan träffar.
Tårtan var ett slag för sig! Super Mario fick sin Peach!

Under söndagen vandrade vi runt i skogen Vi med vårat blåbär med blåbär utsmetade runt våra munnar. Är tacksam över en underbar helg som delats med många fantastiska människor.




 
 
 
 
 

Hirsgröt

Idag kokade jag Hirsgröt till lillan. Berikad med palttunnbröd, nyponskalsmjöl och smör så blir det en perfekt grötfrukost för busiga små bäbisar. Isis tyckte det var så gott så hon sa Namnamenam mest hela tiden och en stor portion försvann ner i bäbismagen. Det som blev kvar av koket det åt jag upp. Gott tyckte även jag men nog är man saltskadad som vuxen!?
Jag kokar alltid gröt på spisen då jag tycker att den får en sådan äcklig konstistens i mikrovågsugnen, därav blir det alltid lite extra. Svårt att röra runt i Isis små gröt portioner.



Det nya!

Köpte idag en STOR påse med begagnade kläder till lillan. Saker och ting behöver inte bli så dyrt om man återanvänder. Helst barnkläder, inte slits det så pass mycket på dem att ett barn hinner köra slut på dem. Jo men självklart är jag en sådan mamma som älskar att köpa ett nytt plagg till barnet bara därför att det är SÅ fint, men inte alltid, med en bra billig bas så kommer man långt och man kan lägga lite extra krut på de där lite finare sakerna.
Fina saker säger då inte jag nej till nya eller begagnade. Men fördelarna med att återanvända är många!

Tycker nog mest piuuuu vinteroverallen behövde inte kosta femhundranittioelvamiljarder! 

Musik och mat

Isis går i sin faders fotspår och siktar in sig på en karriär inom musiken.
och sådana duktiga tjejer behöver rejäl, bra mat. Så idag styrde jag ihop en Gryta med lax, grönsaker och hirs.
Lax, morötter, aubergine, vitlök, salvia, hirs, smör (osalt) fick puttra och sedan rotera några varv i matberedaren. Gott tyckte hela familjen!

Enda nackdelen är att det blev hur mycket laxgryta som helst. Lillan lär få äta lax tills hon blir 25. Det finns mer än på sista bilden!



Hej alla goa

Följ min blogg med Bloglovin

Dör den så trillar den av!

Så fick man ånyo en bunt med fina äpplen av svärmor. Tänkte driftig som jag är att nu ska här fixas. Sagt och gjort när lillan lagt sig och friden inföll så tog jag hand om äpplena som skulle bli osockrad vanlig mos (perfekt som fruktpurébas). Skala, hacka skära, undvika maskar och BANG!!!!

Det var tammefan blod överallt. Spolade i kallvatten och hade egentligen inte någon aning om hur djupt det var. Så tog det säkra före det osäkra och traskade iväg till Akuten.
Inget som behövde sys. Men dör den lilla sneda fingertoppen så ramlar den av, med lite tur överlever den. Fick iaf ett fint förband. Som om jag inte fått nog av sjukhusvård denna veckan. Jag håller på att bli en sådan där vårdberoende ;) Yea right!



B...som i ambrosia

Igår kom lillans farmor förbi med lite äpplen från trädet utanför hennes balkong. Stora, röda och goda. Jag skalade och tärnade dem och kokade sedan tärningarna i lite lite vatten tills allt blev mjukt. Mixade sedan ihop det med 1 ekobanan, vilka smakar som bananer ska smaka. Detta blev en gudomligt god bäbisfruktpuré.

Frös in det i Barnmatsburkens smarta BPA-fria frysformar. Det som inte rymdes fick åka ner i en barnmatsburk. Så gott så till och med jag tog en puck till frukostgröten.

I skogen finns många blåbär men bara ett som du!

Dagens blåbär!
Mamman är full av kärlek!

Det okända!

Nu tycker säkert folk att jag är fjompig, men för lite mer än ett år sedan så kom min kära make hem med lite släktfotografier, bland annat på den personen detta inlägg kommer handla om. Det är nämligen hans farmors mormor.
I samma veva så fick vi lite av hennes gamla möbler (fina saker). När jag höggravid och klumpig fick för mig att bunta om en del av möblerna så rasade tanten ner från väggen. Poff! ram och allt gick sönder och sedan brak. Det visade sig att min mormors gammla hörnskåp (typ hur tungt som helst) hade flyttat sig 1 dm från väggen. Ja men kul i jul.
Tvingade således Andreas att flytta tanten med gubbe och allt från väggen helst från lägenheten men nu blev det inte så. Hon ligger inlåst i vårat lilla hörnskåp inne i Andreas lekrum. Så fort jag blir ensam hemma så går jag inte i närheten av det rummet, får bara rysningar vid tanken på att hon finns där inne.
Som om det inte vore nog så står ett liten miniatyr kort av henne i våran matsal (tack älskling), samt att han har en låda med bilder av henne. En där det står nr: 666 bakpå och ett på hennes församling, där alla ser normala ut utom hon som man skulle kunna misstänka har sett på The ring filmen ( seven days, osv...Ja ja ni vet).
Ja och så inatt så drömde jag om henne. Svärmor som oftast är så snäll hade tagit fram storbilden och hängt tillbaka den på våran vägg samt hängt ett upp och nedvänt kors över "damen". Jaja Tant Helena håller på att bli tokig.
Varken jag eller Andreas vågar egentligen att flytta bilderna från lägenheten, man lär väl få på moppo!

Och ja jag lär nog även få på moppo för detta inlägg men jag ska fan gardera mig och ringa till stjärtöga aka. Terry Evans för lite guidning här i livet. Han får gärna ta med sig damen härifrån och är det någon som skulle klara av det så är det ju han!



Kalas

Under kvällen drog jag och Isis till familjen W för lite kräftkalas. Ett härligt gäng och två fat fulla med röda små klodjur. Pluppade ner lillan i sin Tricot slen ibland och den är verkligen super, sliter inte nå på ryggen. Perfekt när man är borta och lillan början bli sömnkinkig/ allmänt sömnig, tycker då jag!

Mätta och trötta tackar vi för oss. Lillan sover redan tryggt i sin säng medans jag lyckats stöka på lite i köket. Men nu tar även jag och rundar av kvällen.



Bonden och jag

Jag tycker att man ska tillvara på det naturen erbjuder efter säsong. Således var jag, svärmor och Isis på Bondens marknad idag. Mängder av grönsaker och örter köptes och nu ska jag se till att det blir ett storkok med köttsoppa samt lite kalopsliknande grytor till barnet. Allt kokt på ren från Vilhelminatrakten. Att man sedan kan piffa till det lite extra med lila blomkål eller gula morötter gör ju bara saken ännu roligare.




Vem vill bli miljonär?

Ikväll ska vi hem till svärfar och se hur han tar sig ann den sista frågan i Postkodmiljonären. Otroligt spännande då det bara är han och Anne-Christine som vet hur det har gått. Heja Svärfar!!!



Spökgröt!

Dagens frukostbäbisgröt blev skrädmjölsgröt. Detta serverades med en pure gjord på osvavlade torkade aprikoser.
Lillan tyckte att det var okej. Betyg = Bättre än Nestlés köpesgröt (Mild havregrynsgröt).



Eskimån

Lillans nya vintermössa kom med posten idag. Kunde bara inte låta bli att köpa den. Så otroligt fin!

Röd och fin
och med söta fina detaljer på lapparna ;) Svensk är den och med fuskpäls!

och gällande lillan så är hon ju gulligast i stan och passar alldeles utmärkt i sin nya huvudbonad.



Tappad Tapp...

Idag har jag återigen opererats. Man kan säga att jag har tappat tappen. Eller ja tagit bort den och nu tagit bort lite till. Jag är inte ritigt frisk det är därför lillan fick komma ut till oss lite tidigare.
Alltså jag är ju inte sjuk heller, inte så at jag känner av det. I tanken är jag frisk och i känslan. Doktorerna däremot påstår att det är små fel på mig.
 


Först fick jag en PVK/ droppnål för er ovetande. När jag var färdig på operation så kom det finbesök in på rummet.
Nu återigen hemma. Firar hemkomsten med mockabakelse och nybryggt kaffe.
Nu blir det hemmamys hela kvällen!



Randigt. prickigt och vasst!

Idag så tog jag ur tummen och köpte en windstopperoverall till Isis. Har tjafsat med någon på FB som sålde en, men som inte svarade då jag sa att jag ville köpa. Så idag slog vi på stort och drog till på en röd P.O.P overall.


Till mig och Andreas blev det ett varv på den Europeiska matmarknaden. Köpte lite ost, lite rökta nötter och en påse av mitt heroin nämligen ölkorv...noomnomnom. Helt sinnessjukt beroende. Skäms fan!

Märkte också att den första tanden är på väg att titta fram hos våran lilla kicka. Vampyr som sin mor och startar med vampyrtänderna. Som det ska vara!
 

Grynigt värre!

Maken på jobbet, ungen i sin säng. Vad passar bättre då än att färdigställa lite eget grötpulver för sin busiga bäbis!?
Hon har aldrig varit riktigt förtjust i köpesgröten. Jaja okej vi har bara provat i en och en halv vecka. Men nu har bakåtstretande förvandlats till grötspotteri med tillhörande pruttljud. Detta fenomenet förekommer inte med någon annan smakis!

Har således gnuggat händerna kopplat i kontakten och finmalt lite havregryn med palttunnbröd. Detta ska imorgon kokas med vatten och smör. Hoppas lilltokan gillar detta bättre!

Omstart!?

Nä men asså tiden bara rusar förbi. Vips så har 4 år gått. Jag ska göra ett nytt försök att börja Blogga. Inriktat på Mat och Bak, Barmat, Mammeri, Uteaktivering men även lite inneaktivering. Får se vars jag landar.

RSS 2.0